На Дан државности Републике Хрватске, који се опет слави 30. свибња, државни је врх положио вијенце на Крематорију и загребачком гробљу Мирогоју.

Предсједник Републике Хрватске Зоран Милановић те предсједници Владе и Хрватског сабора Андреј Пленковић и Гордан Јандроковић заједничке су вијенце положили на заједничку гробницу за неидентифициране жртве из Домовинског рата, пред спомеником „Глас хрватске жртве – Зид боли“, те пред Средишњим крижем бранитеља.

Предсједници Владе и Хрватског сабора, без предсједника Републике Милановића, положили су вијенце и на гроб првог хрватског предсједника др. Фрање Туђмана, јавља Хина.

Средишња свечаност Дана државности започет ће испаљивањем 30 свечаних плотуна с Медведграда у част три десетљећа хрватске државности и прелетом борбених авиона МиГ-21 изнад Загреба.

Загрепчани ће моћи уживати и у пригодном концерту који ће на Свеучилишној ливади, крај фонтана, одржати Јазз оркестар Хрватске војске.

Умјесто 25. липња, Хрватска ове године, након готово два десетљећа, Дан државности поновно слави 30. свибња, како је то радила и у првом десетљећу свог постојања.

Слави га на 30. годишњицу конституирања првог демократског и вишестраначког Сабора, присјећајући се 30. свибња 1990., када су након десетљећа комунистичке власти, створени темељи модерног Сабора и потврђена његова повијесна улога у очувању хрватске државности.

Тим чином, започео је и процес осамостаљења Републике Хрватске због чега се тај датум сматра прекретницом у новијој хрватској повијести.