Хрватски министар вањских послова Гордан Грлић Радман осудио је данас нападе Хамаса и других палестинских скупина на Израел те подупро право Израела на обрану и заштиту својих грађана, приопћило је Министарство.

Шеф хрватске дипломације судјеловао је на изванредној видеоконференцији министара вањских послова држава чланица ЕУ сазваној ради ескалације ситуације на Блиском истоку.

“Министар Грлић Радман је осудио недискриминаторне нападе Хамаса и других скупина на Израел те исказао потпору легитимном праву Израела на обрану и заштиту својих грађана у складу с међународним правом”, стоји у приопћењу МВЕП-а.

Еуропски министри су на састанку исказали забринутост због ескалације сукоба између Израелаца и Палестинаца те великог броја жртава, посебно жена и дјеце.

Приоритет ЕУ је тренутачно заустављање насиља, осигурање прекида непријатељстава и приступа хуманитарне помоћи Гази, наводи се у приопћењу.

Министри сматрају да мировни процес и изравни преговори двију страна требају довести до одрживог и свеобухватног политичког рјешења и трајног мира на Блиском истоку. У том ће циљу ЕУ радити на мјерама за изградњу повјерења између обију страна и побољшању животних увјета свих грађана, рекли су.

На састанку је договорено да ће се ЕУ ангажирати с релевантним међународним и регионалним чимбеницима, укључујући у оквиру блискоисточног Квартета, а посебно с САД-ом, Египтом, Катаром, Уједињеним Арапским Емиратима и другима у циљу проналаска рјешења за актуалну кризу те ословљавања узрока блискоисточних напетости, стоји у приопћењу.