У Сисачко-мославачку жупанију стигао је и талијански сцијентолог који већ неколико дана на потресом погођеном подручју разноси помоћ и донације које је прикупила његова црква.

Етор Ботер, Талијан који је више од четрдесет година члан Сцијентолошке цркве, у Хрватску је стигао из Падове након што су његови пријатељи из Загреба изашли на терен како би сазнали што је потребно погођеном подручју.

“Донијели смо деке, цераде, заштитну одјећу, хигијенске производе, чарапе, влажне марамице, а сад носимо и продужне каблове како би људи могли довући струју из својих домова у мобилне куће”, рекао је Ботер за Хину.

Одјевен у жуто која је традиционална боја волонтера сцијентолога и Банијом помоћ вози у, наравно, жутом комбију.

Талијан је у Хрватској већ четири дана, планира остати још један, а спава у кући за волонтере коју је такођер нашао преко пријатеља. Најавио је да ће у Хрватску доћи помагати и сцијентолози из Мађарске и да ће послати још људи ако треба.

“Помагање је дио човјека, кад си имало осјетљив према ономе што се догађа тешко је не чинити ништа”, казао је Ботер који је 2009. године провео десет тједана у Лаквили након што је тај град погодио потрес снаге 6,3 ступњева по Рихтеру и однио више од тристо живота.

Ботер сматра како је, ‘не мислећи притом на власт’, у Сисачко-мославачкој жупанији ‘јако добра организација’, па је додао да је ‘невјеројатно видјети колико си људи помажу’.

Најавио је да сцијентолози желе помагати Хрватској и у будућности те да ‘желе помагати трајно, а не само привремено’, па планирају опремити неке куће потребном техником кад их се обнови.

Сцијентолошку цркву основао је 1954. писац знанствене фантастике Л. Рон Хубард, а на својим службеним страницама она пише како вјерује да је човјек бесмртно духовно биће које је у темељу добро и чија искуства надилазе један животни вијек.

Прославили су је чланови из редова познатих, попут глумаца Тома Круза и Џона Траволте. Критичари те религијске скупине оптужују је да је култ, те да сцијентолози стварају проблеме онима који их желе напустити, пише агенција Ројтерс.