У протекла 24 сата троје је новообољелих од коронавируса у Хрватској, а преминула је једна особа, објавио је у четвртак Национални стожер цивилне заштите који је најаво да организација свадби почиње од 27. свибња, а спортска натјецања од 30. свибња.

Новообољели су из Осјечко – барањске и Копривничко – крижевачке жупаније, а укупан број обољелих у Хрватској износи 2237.

Хоспитализирано је 117 обољелих, једнако као јучер. На респиратору је девет пацијенатае, а укупан број преминулих је 97, приопћио је Стожер.

Број умрлих за један је више него јучер, а  пријеподне је личко-сењски стожер цивилне заштите извијестио да је умрла је пацијентица (1960.) с подручја опћине Удбина којој је прије више од 40 дана утврђен коронавирус и којој је трансплантиран бубрег, а уз основну болест, имала је низ попратних дијагноза.

До сада је тестирано 58.091 особа, од тога 1070 у посљедња 24 сата.

Хрватски завод за јавно здравство израдит ће препоруке с епидемиолошким оквиром за одржавање приватних и пословних цатеринг окупљања, укључујући и вјенчања, прославе и домјенке, с циљем да се омогући организација рада тих дјелатности од 27. свибња. 

У случају кад представници ове индустрије судјелују у организацији културних догађања нпр. концерата и фестивала, препоруке ће се, као и до сада, усклађивати с Министарством културе и струковним удругама. 

Од 27. свибња предвиђено је да би се у затвореним просторима омогућило 100 посјетитеља, а у вањским просторима 300 посјетитеља, а даљње бројке ће овисити о епидемиолошкој ситуацији. 

Усуглашено је и да ће се од 30. свибња омогућити спортска натјецања на отвореноме без публике уз епидемиолошки оквир Хрватског завода за јавно здравство који ће у међувремену бити објављен, наводи се у приопћењу.