Уставни суд Републике Хрватске већином гласова закључио да су одлуке Стожера цивилне заштите у складу с Уставом те је одбацио готово све тужбе које се односе на мјере Хрватске владе донесене услијед епидемије коронавируса.

Након сједнице затворене за јавност на којој се расправљало о више тужби поднесених од стране грађана и политичара у приопћењу за јавност наводи се да је законита већина одлука Стожера донесених због епидемије коронавируса. Већина одлука донесена је с 10 гласова подршке и три суздржана гласа уставних судаца.

„Уставни суд оцијенио је да су наведене мјере Стожера цивилне заштите биле законите, имале су легитиман циљ, заштиту живота и здравља грађана, те су биле нужне за остваривање тог циља“, наводи се у образложењу Уставног суда одбачене тужбе за обвезу ношења заштитних маски.

Уставни суд ово рјешење донио је с десет гласова за и три гласа против, уз најаву три издвојена мишљења.

Све притужбе поднесене Уставном суду одбачене су, осим притужбе на обуставу рада недјељом која је била привремена у вријеме „локдауна“.

„Уставни суд утврдио је да мјера забране рада недјељом у утврђеном раздобљу, иако је тежила остварењу легитимног циља заштите живота и здравља грађана није испуњавала захтјеве размјерности. Уставни суд ову одлуку донио је с десет гласова за и три гласа против, уз најаву три издвојена мишљења те три подупирућа мишљења“, наводи се.