У полицијској акцији која је почела рано јутрос ухапшено је више особа, а хрватски медији преносе да је међу њима и предсједник управе “Јанафа” Драган Ковачевић.

Из хрватског МУП-а нису потврдили да је Ковачевић ухапшен, као ни из УСКОК-а.

Јадрански нафтовод д.д. (ЈАНАФ) је хрватска компанија (дионичко друштво у мјешовитом власништву с претежно државним капиталом) са сједиштем у Загребу, која управља истоименим системом за превоз сирове нафте, Јадрански нафтовод. ЈАНАФ систем за превоз нафте састоји се од луке Омишаљ и 759 км копненог нафтовода. У дјелатност компаније спада још складиштење нафте и нафтних деривата, те прекрцај нафте. У Хрватској се налази 610 км цијеви.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Хрватске Марина Мандић потврдила је да је рано јутрос на подручју више полицијских управа полиција почела са хапшењем више лица, али није хтјела открити имена.

“Ради се о особама које су обухваћене криминалистичким истраживањем којег полиција спроводи у координацији са УСКОК-ом уназад годину дана, а ријеч је о дјелима из домена привредног криминалитета и корупције”, истакла је Мандић.

Поједини медији су објавили да је ухапшен и градоначелник Велике Горице Дражен Баришић, но то је демантовано из Канцеларије градоначелника.

Међутим, како пренонси Хина, из извора блиских истрази потврђено је да је Баришић под сумњом, али није формално ухапшен, између осталог јер као саборски посланик има имунитет.

“Немам никаква сазнања, дакле, апсолутно ме нитко ништа није контактирао, радим свој посао. Током дана ћу можда сазнати нешто више па ћу вам онда бити спреман дати ширу изјаву”, рекао је Баришић за ХРТ.