Министар мора, промета и инфраструктуре Олег Бутковић обишао је оштећену прометну инфраструктуру на потресом погођеном подручју у Сиску, а прва процјена штете за сада износи преко девет милијуна еура.

Бутковић је изјавио се не наплаћује прометовање аутоцестом до потресом погођеног Сиска, Петриње и околних мјеста.

Твртка ХЖ Путнички пријевоз осигурала је бесплатан жељезнички пријевоз за све становнике Сисачко-мославачке жупаније, али и за све службе које путују на ово подручје како би се помогло становништву на терену.

Међу разорним посљедицама потреса који је погодио Сисачко-мославачку жупанију у прометном дијелу се највише истичу оштећења прометница те остале прометне и телекомуникацијске инфраструктуре.

“До сада је направљен преглед свих државних цеста, мостова и објеката на подручју све три жупаније које су погођене потресом, а процјене говоре како укупни износ штета на државним цестама и мостовима износи преко 70 милијуна куна (9,3 милијуна еура), но могуће је очекивати да ће се тај износ мијењати како буду напредовали детаљни прегледи”, казао је Бутковић.

Навео је да су осим државних цеста, оштећења претрпјела и жупанијске, односно локалне и неразврстане цесте као и преостала прометна инфраструктура на којима је процијењена штета око 20 милијуна куна (2,66 милијуна еура).

Ове цесте санират ће се такођер уз локалну помоћ, али и уз помоћ државе.

Оштећена је и зграда Жељезничког колодвор Сисак, но сама жељезничка пруга од Загреба до Сиска остала је неоштећена.

Министар је најавио како ће телеоператери тијеком обнове након потреса настојати појачати сигнал у руралним, забаченим подручја, посебно на онима која се налазе непосредно уз границу с Босном и Херцеговином.