Хрватски сабор данас је минутом шутње одао почаст свим жртвама холокауста које, поручио је предсједник Сабора Гордан Јандроковић, морају остати у колективној свијести човјечанства како се ти злочини више никада не би поновили.

Међународни дан сјећања на жртве холокауста обиљежава се 27. сијечња и тада цијели свијет одаје дубоко поштовање жртвама нацистичког прогона и геноцида над жидовским народом, али и свим жртвама нацистичких и фашистичких режима тијеком Другога свјетског рата, подсјетио је.

“С посебним пијететом сјећамо се и свих преживјелих жртава холокауста и њихових обитељи”, истакнуо је, наводећи да су тим поводом јутрос на жидовском дијелу гробља Мирогој, испред скулптуре Мојсија – положени вијенци.

Предсједник Сабора подсјетио је и како се ове године обиљежава 75. година од ослобађања нацистичкога концентрацијског логора Аусцхwитз, логора смрти, терора и окрутности те како Хрватска, на највишој разини, судјелује у обиљежавању тог догађаја. Предсједница Републике судјеловала је у Јерузалему на 5. Свјетском форуму о холокаусту, а премијер ће у понедјељак у Пољској судјеловати на службеном обиљежавању ослобађања тога логора.