Православци данас обиљежавају Велики петак. Сматра се најтужнијим даном хришћанства, јер је тог дана Исус Христ осуђен и разапет на Голготи. Обичај је да се на данашњи дан фарбају васкршња јаја.

https://youtu.be/6InkMGSGarc

Иако наглашавају да је за њих данас најтужнији дан у години, чланови породице Клепић из Источног Сарајева радују се највећем хришћанском празнику. Љиља своје знање преноси на унучиће, те појашњава да су код њих заступљене готово све технике украшавања.

ЉИЉАНА КЛЕПИЋ

“Увијек кренемо у почетку са једном од најстаријих техника, а то је шарање са воском. Ми смо прије неколико дана направили дјеци шаралице, свако дијете има своју шаралицу, тако да смо прво шарали воском. То су јаја за срећу куће, и ова јаја, то је стварно најстарија техника, треба бити мало и вјешт да би се то радило, али уз мене и дјеца то ураде јако добро“.

Љиља истиче да дјеца са радошћу усвајају обичаје и знања која се она труди да им пренесе. А и ми смо се увјерили у њихове вјештине украшавања васкршних јаја.

-Мирко је нашаро своје прво јаје техником декупаж коју је научио у вртићу

-Ове године смо радили са воском, са цирконима, декупаз, са фломастерима, убрусима итд.

-Ја сам користио шарање са воском, са бојама и са фломастерима сам шарао јаја.

Посјетили смо и дом Милице Чворо. Она истиче да без обзира на модерне трендове, ипак највише воли традиционалне начине. Објашњава поступак украшавања воском.

МИЛИЦА ЧВОРО

“Првенствено загријемо шаралицу и умоцимо у восак и онда се препуштамо масти. Треба мало времена да се загрије, и онда можемо почети са украшавањем.”

Сјећање на страдање Исуса Христа учи нас трпељивости, и олакшава нам живот, истиче парох други мостарски Душко Којић.

ДУШКО КОЈИЋ, парох други мостарски

“Шта год да се нама деси, и кроз ста да пролазимо, ми се можемо сјетити да се то десило и насем Господу који је ради нас постао човјек и из своје љубави је сисао на овај свијет, да би га љубављу и спасио“.

С обзиром на то да је за правослане хришћане Велики петак најтужнији дан у години, на тај дан звона не звоне, већ се служба означава клепеталима. Служи се служба – која се зове Царски часови, а увече се чита статија са изношењем плаштанице, опходом око храма и полагањем плаштанице – платна које симболизује страдалог Христа.