Хуманитарна организација, која је требала помоћи у изградњи Центра за аутизам, умјесто улагања, тражила је и узимала новац. Родитељи кажу како је то уочено ревизијом која је урађена након четири године, те траженим постотком од новог уговора. Послије мукотрпне борбе, градња центра ускоро би могла бити настављена.

Родитељи дјеце аутистичног спектра са подручја Тузланског кантона годинама чекају завршетак и отварање Центра за аутизам.

Осим Владе у изградњу Центра прије четити године укључила се и хуманитарна аустријска организација Хиллсwерк. Тада су обећали да ће изнаћи додатна средства за изградњу Центра. Но, све је изгледа ишло другом путањом. Не само да нису испоштовали договор, него су, како је ревизијом установљено, и трошили новац. Све то омогућио је уговор са тадашњом Владом, односно уплата новца из Буџета на рачун организације.

И новим уговором којим би била настављена градња центра тражен је проценат од укупно уложених средстава. Заузврат су опет понудили труд и вријеме.

Министар за рад и социјалну политику Тузланског кантона Адмир Хускановић је истакао да Влада овај пут нису могли прихвати услове хуманитарне организације.

“Ја морам рећи, хуманитарна организација која тражи 8 до 10 одсто средстава од буџета, од родитеља које су те паре сабрали, мислим да ова Влада и ово Министарство није могло прихватити”, рекао је Хускановић.

Како је рекао, сматра да нема елемената кривичне одговорности, јер је све текло према тада потписаном споразуму.

Из ове хуманитарне организације су негирали наводе да су узимали новац, те да су новим уговором тражили проценат.

Овај Центар биће једини овакве врсте у БиХ, отворен за дјецу из цијеле земље, а служиће и за рану дијагностику. Након затварања тендера, крећу радови који ће зависити од временских услова.