Зеничко-добојски кантон је издвојио средства за око 150 хиљада вакцина против коронавируса, а у првој испоруци би требало доћи од пет до 10 хиљада вакцина којим ће се прво вакцинисати здравствени радници и корисници старачких домова, рекао је за БХРТ Сенад Хусеинагић, директор Института за здравље и сигурност хране Зеница.

“Имамо око 2.200 пријављених здравствених радника, што је око 70 посто од њиховог укупног броја. Дио их се не жели имунизовати, а дио је преболио коронавирус”, рекао је Хусеинагић за емисију “БХТ1 уживо”.

Важне службе у заједници, као што су полиција, новинари и други, према Хусеинагићевим ријечима, чине четврту групу по приоритетности вакцинације и њихова имунизација ће завити од тога колико буде доступно вакцина.

Хусеинагић напомиње да ЗДК има све што је потребно да би се спровела вакцинација становништва, те истиче да ће за сам процес вакцинације бити потребно отприлике око мјесец дана.

Он овом прилико апелује свима који имају могућност да се вакцинишу, те тако заштите и себе, али и људе из свог окружења.

“Ја ћу се вакцинисати, као и све моје колеге, од епидемиолога до инфектолога. Лично сматрам да је боље да је наметнуто обавезно примање вакцина, да се постигне прави ефекат”, истакао је Хусеинагић.

Он је подсјетио да је до сада било и много младих људи који су имали тежак облик коронавируса, те да нико од нас не зна какав му је имуни систем док се не разболи.

“Треба озбиљно схватити ризик од могућности тежег облика болести, то се вакцинацијом може избјећи”, казао је Хусеинагић.