Равнатељ Хрватског завода за јавно здравство Крунослав Цапак изјавио је у уторак како вјерује да је у Хрватској 400 тисућа људи било у контакту с вирусом, што још није довољно за “имунитет крда” за који би се требало заразити далеко више људи.

“Ако узмемо у обзир серолошка тестирања која смо направили након првог прољетног вала, гдје смо показали да је број оних који су дошли у контакт са вирусом 25 до 30 пута већи од броја заражених, онда би та бројка сад била негдје око 370 до 450 тисућа, дакле око 400.000 људи у Хрватској је дошло у контакт с вирусом”, закључио је Цапак за Дневник Нове ТВ.

Додао је како ће се понављати серолошка тестирања, а да би се у Хрватској постигао ефект “имунитета крда” морало би се заразити далеко више људи, око 70 до 80 посто популације, што је тешко за очекивати у овој години.

“Ако се интензитет болести настави онако какав је сада то би било негдје у средини сљедеће године кад би могли очекивати да та бројка прелази 50 посто”, нагласио је Цапак, преноси Хина.