Хуманитарна организација ЦАРЕ Аустриjа осигурала је Босни и Херцеговини донацију која се састоји од 1.015.650 заштитних маски, укупне вриједности 42.387,50 еура, с циљем потпоре напорима власти у Босни и Херцеговини да спријечи ширење Цовид -19, а посебице да помогну рањивим скупинама, саопћено је из Министарства цивилних послова БиХ.

Донација је реализирана у сурадњи са ЦАРЕ интернешнел Балканс са сједиштем у Сарајеву, а приматељ хуманитарне пошиљке уиме Босне и Херцеговине је Министарство цивилних послова.

Расподјела донације здравственим установама – крајњим корисницима у Републици Српској бит ће извршена путем Института за јавно здравство Републике Српске, док ће донацију за Брчко дистрикт преузети Одјел за здравство и остале услуге. У Федерацији БиХ, донација ће бити испоручена крајњим корисницима путем кризних стожера при жупанијским министарствима надлежним за здравство.

Такођер, знатан дио донације намијењен је центрима за ментално здравље широм БиХ, а обухватит ће и партнерске удруге корисника којима ЦАРЕ интернешнел Балканс даје потпору.

У договору са донатором, дио ове хуманитарне пошиљке добит ће Служба за странце БиХ с циљем смањења ризика по живот и здравље запослених тијеком обављања њихових послова са странкама у вријеме пандемије Цовид -19.

Министарство цивилних послова упућује захвалност организацији ЦАРЕ на донацији и исказаном разумијевању за потребе заштите живота и здравља рањивих категорија становништва тијеком пандемије Цовид -19 чему ће значајно допринијети ова донација, наводи се у саопћењу.