Извршни комитет Кршћанско-демократске уније (ЦДУ), њемачке канцеларке Ангеле Меркел, одлучио је да одгоди страначки конгрес планиран за 4. децембар на којем је требао бити изабран нови челник, саопћио је генерални секретар странке Паул Зиемиак у понедјељак.

Извршни комитет усугласио се да не може одржати састанак планиран у југозападном граду Стуттгарту у јеку пандемије коронавируса.

“Актуелна ситуација неће допустити одржавање страначке конференције 4. децембра”, рекао је Зиемиак новинарима.

Резултат такве ситуације је да је темпирање избора новог челника ЦДУ сада нејасно.

Ко год буде изабран на ту функцију, бит ће у позицији да наслиједи Меркел, која је на канцеларском положају од 2005. године. Она је казала да неће тражити реизбор на савезним изборима, који би требало да буду одржани у октобру 2021.

Високи страначки извори саопћили су да одлука о новом канцеларском кандидату који представља конзервативну алијансу ЦДУ и њене баварске сестринске странке, Кршћанско-социјалне уније (ЦСУ), не би могла бити донесена прије државних избора у марту.

Зиемиак је изјавио да ће извршни комитет ЦДУ, уколико буде могуће, одлучити на састанку 14. децембра како да организира конгрес, разматрајући опције међу којима је дигитална страначка конференција, иако би то највјероватније захтијевало уставни амандман.

Комитет би такођер могао одлучити о формату састанка који планира одржати средином јануара. Дигитална страначка конференција након које би услиједило гласање поштом, такођер је једна од опција.

“Постоји консензус да ће страначка конференција с физичким присуством бити најбоља опција”, рекао је Зиемиак.