Централна банка БиХ (ЦББиХ) саопштила је да је конвертибилна марка (КМ) стабилна и да ужива потпуно повјерење, чиме Банка најбоље доприноси стабилности банкарског и финансијског система, макроекономској стабилности и очувању претпоставки за економски опоравак.

“Централна банка је фокусирана на своју кључну улогу, а то је очување монетарне стабилности, те доприноси финансијској стабилности у турбулентним околностима изазваним пандемијом. Стога нам је од изузетне важности адекватно управљање девизним резервама Банке, с акцентом на сигурности улагања, због очувања аранжмана валутног одбора”, истиче се у саопштењу.

Из Централне банке наводе да би учестали јавни позиви за кориштење девизних резерви ради директног финансирања буџета и привреде у БиХ могли довести до много веће и трајније кризе, јер поремећаји на малом девизном тржишту могу преко ноћи израсти у велику кризу.

У саопштењу се истиче да би напуштање или нарушавање валутног одбора имало катастрофалне посљедице по финансијску и економску стабилност и перспективе развоја БиХ, а пала би вриједност домаће валуте, дошло би до додатног осиромашења људи, раширио би се осјећај несигурности.

Из Централне банке наводе да институције БиХ, у оквиру својих мандата, настоје обезбиједити повољне финансијске аранжмане у оквиру којих би се мобилизовала домаћа и међународна банкарска средства којих на тржишту има у великим износима.

“Вишак резерви на рачуну код Централне банке који је на располагању банкама био крајем марта износи 2,45 милијарди КМ. Сви заједно дужни смо чувати вриједност и ликвидност средстава које су наши грађани и привреда повјерили банкарском систему. Расположивост и вриједност тих средстава услов су нашег опстанка”, истичу из Централне банке.

Приоритет – функционисање међубанкарских поравнања у платном систему

Наглашавају да је највише што Централна банка у таквим условима може учинити, у оквиру свог мандата, да размотри смањење стопе обавезне резерве, ако се вишак резерви банака покаже недовољним за финансирање јавних програма.

“Ако се појави таква ситуација, будите сигурни да ћемо то и учинити”, кажу из Централне банке.

У саопштењу подсјећају да Банка редовно снабдијева комерцијалне банке готовим новцем, у складу са захтјевима, те додају да готовог новца има довољно у оптицају, у шта су се увјерили и грађани, као и да је евидентно да грађани користе и друге видове плаћања.

“У овим ванредним околностима, приоритети су нам обезбиједити потпуно несметано функционисање међубанкарских поравнања у платном систему. Централна банка у складу са Законом пружа услуге банкарског и фискалног агента, те у складу с тим, по налогу својих депонената, а у складу са закљученим уговорима, обавља и послове иностраног и домаћег платног промета”, каже се у саопштењу.

Централна банка ради у стандардном радном времену за ове врсте послова и у потпуности је усклађена са радом кореспондентних иностраних банака и платних система и, како наводе, све запримљене налоге депонената реализовала је у за то предвиђеном року.

“Централна банка своју активу наставља улагати само у најквалитетније хартије од вриједности земаља чланица Европске монетарне уније и депозите најквалитетнијих банака. Разлог томе је што су та средства гаранција система валутног одбора. Стога, свако када год пожели може своје КМ замијенити за евре и ми му то гарантујемо”, наглашавају из Банке.

Да би то могла гарантовати, наводи се у саопштењу, Банка мора бити сигурна да ће моћи повући своја средства када јој затребају, односно када грађани то желе, што је темељ на којем почива валутни одбор, али и стабилност цијелог финансијског система у БиХ више од 20 година. Из Централне банке додају да ће ова финансијска институција извршити свој мандат, те да никада неће одступити од принципа очувања довољних девизних резерви које гарантују монетарну стабилност у БиХ.