Заједнички комитет Централноевропског споразума о слободној трговини (ЦЕФТА) усвојио је данас на састанку у Тирани више уговора којима се отвара пут за даљу либерализацију и олакшавање трговине међу земљама потписницама.

Из ЦЕФТА-е су саопштили да би потписани додатни протокол о трговини услугама требало да омогући компанијама међусобно признавање посебних лиценци, професионалних квалификација и једноставност е-трговине.

“Тачније, то би требало да значи да ће једном, кад се добије лиценца на једном од тржишта, она вриједити на свих седам. Овај протокол обезбиједиће правну основу за будуће међусобно признавање професионалних квалификација”, наводи се у саопштењу.

У основи, када се протокол буде примјењивао, не би требало да буде препрека да инжењер или љекар из једне државе без икаквих препрека добије посао у другој потписници ЦЕФТА-е.

“Очекује се да ће реализација додатног протокола почети чим га ратификују парламенти свих седам ЦЕФТА пописница”, наводи се у саопштењу.

Други споразум, који је данас усвојен, омогућава знатно лакши царински поступак на ЦЕФТА тржишту. То значи да ће националне сертификате компанија и организација овлаштених за царињење, у будућности признати све странке ЦЕФТА-е.

“Дакле, након што царинску документацију припреми један оператор, неће морати пролазити исте поступке на сваком царинском мјесту унутар седам држава чланица ЦЕФТА-е. То не само да ће олакшати поступке на граници, него ће такође помоћи у изградњи повјерења између странака које ће поштовати и примјењивати исте поступке”, објаснили су из ЦЕФТА.

Примјена споразума требало би почне од априла.

Данас је потписан и уговор о даљем финансирању активности ЦЕФТА-е, као и Коморско-инвестиционог форума Западнобалканске шесторке, између Европске комисије и Њемачке организације за међународну сарадњу у висини од десет милиона евра.

На годишњем састанку ЦЕФТА-е разговарало се и о приоритетима у наредној години.

“Требало би да буде уведен надзор тржишта за индустријске производе. То у пракси значи да, ако неки производ, на примјер резервни дио за аутомобил, буде проглашен несигурним у некој од земаља ЦЕФТА-е, третираће се као несигуран на свим осталим тржиштима”, наводи се у саопштењу.

Како би се додатно олакшала трговина услугама, чланице ЦЕФТА-е требало би да покрену међурегионалну регулаторну сарадњу у барем једном сектору – поштанским услугама или грађевинарству.

“Такође, планирано је и унапређење постојеће електронске размјене података, а кренуће се од размјене царинске документације, укључујући и ветеринарску, фитосанитарну и јавно-здравствену документацију и информације”, додаје се у саопштењу.

ЦЕФТА-у су крајем 2006. године потписали Црна Гора, Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Македонија, Молдавија, Румунија, Србија и Косово. Након што су Бугарска, Румунија и Хрватска постале чланице ЕУ, иступиле су из ЦЕФТА-е.

Црна Гора је након ратификације у парламенту почела пуну примјену споразума 26. јула 2007. године.