Лидери западног Балкана на данашњем састанку у оквиру Берлинског процеса усвојили су јединствени Акциони план за заједничко регионално тржиште, саопштено је из Секретаријата Цефте.

План обухвата регионалну трговинску област, која се заснива на четири слободе и друге области дигитализације, иновација, инвестиција и развоја индустрије, док су се учесници састанка сагласили да оваква сарадња доприноси већој атрактивности и конкурентности региона, као и приближавању тржишту ЕУ.

У саопштењу се наводи да ће Цефта спроводити велики број кључних активности овог важног плана.

“Западни Балкан са 18 милиона становника представља важно тржиште за наше компаније и одскочну даску за приступ тржиштима у ЕУ и ван Уније. Стога, регионална економска интеграција може генерисати до 6,7 одсто додатног БДП-а. Кључни трговински споразум у региону, Цефта, допринијеће реализацији Акционог плана”, истиче се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да ће допринос реализацији Акционог плана бити смањење времена чекања на прелазима за 30 одсто, примјена сета мјера који укључује проширење система зелених коридора на граничне прелазе са ЕУ и поједностављење процедура и електронска размјена података “кроз СЕЕД (Систем електронске размјене података) плус систем”.

Цефта ће допринијети реализацији Акционог плана и обезбјеђивањем услуга инспекцијских служби 24 часа током седам дана у седмици на прелазима у оквиру зелених коридора, смањењем трошкова и уштедом времена путем програма узајамног признавања, кориштењем јединственог документа за седам тржишта.

Реализација Акционог плана биће и кроз успостављање регионалног тржишта електронске трговине, које ће бити на располагању, прије свега, малим и средњим предузећима, те кроз елиминисање нецаринских баријера, кроз примјену ефикасног система за рјешавање спорова, о којима су започети преговори прије двије седмице и обезбјеђивање подршке на путу ка јединственом тржишту ЕУ, наводи се у саопштењу.

Цефта ће спроводити активности са партнерима попут Савјета за регионалну сарадњу, Транспортне заједнице и Привредног инвестиционог форума западног Балкана.

Директор Секретаријата Цефте Емир Ђикић рекао је да се жели промовисати електронска трговина и трговина “без папира”.

“Вјерујем да ће заједничко регионално тржиште подстаћи развој пољопривредне и прехрамбене индустрије, привући стране инвеститоре и креирати нове послове, али и омогућити да се производи и услуге нуде по далеко конкурентнијим цијенама”, истакао је Ђикић.

У саопштењу се додаје да ће ЕУ остати кључни партнер лидерима региона у спровођењу овог амбициозног акционог плана, уз чврсто увјерење да снажан западни Балкан, који се стално развија, може пружити несумњив допринос европској економији и безбједности.

Учесници данашњег сусрета надају се да се оваквим иницијативама креира будућност заједничког континента, истиче се у саопштењу.