Електроенергетски систем Босне и Херцеговине у протеклих годину дана у условима пандемије коронавируса, стабилном производњом, преносом и дистрибуцијом сачувао је поузданост у снабдијевају потрошача и одржао инвестицијску активност у сегменту кориштења обновљивих извора електричне енергије.

Истовремено, кроз дјеловање Босанскохерцеговачког комитета Међународног вијећа за велике електричне системе ЦИГРЕ (БХК ЦИГРЕ) афирмисао је струку и кадровску базу коју већином чине инжењери. Ова оцјена произилази из извјештаја о раду Босанскохерцеговачког комитета у 2020. години усвојеног ове седмице на посљедњој сједници Управног одбора ЦИГРЕ БиХ.

Предсједник БХК ЦИГРЕ Едхем Бичакчић за Фену је изјавио да око 400 појединачних чланова овог струковног удружења има јасну представу о томе шта ће радити и чиме ће се бавити након што се пандемија заустави и ублаже њене посљедице на становништво и економију.

“Одговор на то питање даћемо на 15. савјетовању ЦИГРЕ које је заказано за јесен у Неуму, а у оквиру њега и на неколико тематских округлих столова које намјеравамо организовати”, рекао је Бичакчић.

Теме тих сесија ће бити: управљање емисијама угљен диоксида, обновљиви извори енергије у функцији преласка система на зелени водоник, изградње електроенергетских објеката послије пандемије, те развој електромобилности у функцији смањења загађивања зрака.

Босна и Херцеговина има намјеру да прати европске и свјетске трендове у области електромобилности чему ће у оквиру тог савјетовања бити посвећен посебан округли сто. Уводни реферат имат ће Суада Пенава из Електропривреде БиХ, а модератор ће бити Ирфан Турковић, професор Електротехничког факултета и предсједник Студијског комитета „Систем и околиш“ у оквиру ЦИГРЕ БиХ.

С обзиром на прва искуства БиХ у развоју електромобилности (продаја возила на електрични погон, отварање пунионица итд.) и могућности за масовну употребу електроаутомобила ова тема, како је казао модератор, побуђује интересовање домаће стручне јавности, али и потенцијалних купаца.

За успјешну реализацију пројекта електромобилности, чији су кључни бенефити смањење загађења која настају сагоријевањем фосилних горива и кориштење домаће електричне енергије, од велике важности је приступачност извору електричне енергије. То уз остало значи да би на подручју БиХ требало да буде нешто више од 1.100 јавних пунионица електричном енергијом колико је према подацима из 2020. године и бензинских пумпи. Но, технологија је напредовала па се акумулатори за аутомобиле могу напунити чак и у стану, а у градовима на много мјеста.

Најављено је да ће традиционална изложба опреме и услуга у области електроенергетике, која је одржавана у оквиру досадашњих савјетовања електроенергетичара БиХ, од ове године прерасти у сајам. Сајам ће, баш као и савјетовање бити прилика да се излагачи и учесници подробно информишу о производњи најсавременије опреме и новим техничким рјешењима. За БиХ је то веома значајно с обзиром на започете и најављене инвестиције у изградњу нових електрана, електропреносне мреже, дистрибуције и стабилног напајања потрошача.

Босанскохерцеговачки комитет ЦИГРЕ позван је да учествује на 12. Данима Босанскохерцеговачко-америчке академије за умјетност и науку који би требали бити одржани у Мостару од 24. до 27. јуна.

“Понуђено нам је да презентирамо будуће активности и планове и подстакнемо веће учешће студената техничких факултета на симпозијима који се баве напредним електроенергетским системима, квалитетом електричне енергије и компјутерским моделингом”, појаснио је Бичакчић

ЦИГРЕ БиХ и та академија прије неколико година потписали су меморандум о сарадњи која је, према Бичакчићевим ријечима, веома успјешна. Између осталог, члановима Академије прије двије године ЦИГРЕ су презентирале властиту иницијативу о отварању техничког музеја у Сарајеву, што су саговорници из САД оцијенили изузетно значајним, те су обећали подршку до њене коначне реализације.

Управни одбор ЦИГРЕ БиХ разматрао је и припреме за 49. Савјетовање ЦИГРЕ Париз заказано за аугуст ове године. Бичакчић је позвао ауторе из БиХ да пишу стручне радове на актуелне теме из области електроенергетике уз напомену да број тих радова за сваку земљу учесницу овог пута није ограничен као што је то било досад.

“Имамо знања и искуства интересантна и стручњацима из цијелог свијета који се сваке двије године окупљају у Паризу да би сагледали стање и перспективе електроенергетског сектора и опредијелили се за будућа рјешења”, казао је Бичакчић.