С циљем контроле и смањења уласка миграната у Босну и Херцеговину из правца Србије и Црне Горе, биће појачана контрола источне границе, изјавио је министар безбједности БиХ Селмо Цикотић.

Цикотић је током дводневне посјете Унско-санском кантону, о ескалацији мигрантске кризе разговарао са кантоналним и локалним званичницима, те обишао камп у селу Липа и камп “Мирал”.

Како је рекао, након ове посјете му је јаснија ситуација на подручју Унско-санског кантона.

“Договорили смо одређене механизме и конкретнију и ефикаснију сарадњу локалних и кантоналних власти са институцијама БиХ како би грађани осјетили већи степен безбједности”, истакао је Цикотић.

Он је напоменуо да је циљ да се у будућности мигрантском кризом управља са нивоа БиХ и да се тако растерете кантоналне власти, те истакао да “нема мађионичарски штапић” и да ће се резултати будућих активности на превенцији мигрантске кризе осјетити за извјесно вријеме.

Цикотић је навео да план управљања мигрантском кризом у БиХ садржи седам приоритета, 21 мјеру и 116 активности, те нагласио да се мигрантска криза не може одмах ријешити.

“Настојаћемо да из домаћих и међународних фондова повећамо укупан износ буџетских средстава за ове активности, пробаћемо да поправимо координацију између полицијских агенција у БиХ које недовољно сарађују, како би се терет мигрантске кризе рјешавао на територији цијеле БиХ. Увешћемо и систем контроле свих институција које су одговорне за ово питање да би се санкционисао нерад и неодговорност”, истакао је Цикотић.

Он је додао да ће се периодично вршити ажурирање овог плана како би се пратио интензитет и степен реализованих активности.

“Имамо обећање ЕУ да ће подржати опремање и обуку институција БиХ које су задужене за контролу границе, тако да очекујемо помоћ са те стране. Међутим, сматрам да и ми сами имамо још много капацитета које можемо искористити”, рекао је Цикотић.