Међународни званичници су током састанка са предсједником Централне изборне комисије БиХ Жељком Бакаларом изразили наду да ће Буџет институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину бити усвојен сутра на сједници Представничком дома а након тога и на сједници Дома народа ПСБиХ, те да ће тиме бити осигурана средства за одржавање Локалних избора 2020 у предвиђеним роковима.

О проблемима са којима се суочава Централна изборна комисија БиХ због чињенице да финансијска средства за организацију и проведбу Локалних избора 2020. године још нису осигурана, предсједник Централне изборне комисије БиХ Жељко Бакалар данас је на састанку, организираном путем ЗООМ платформе, разговарао са високим представником међународне заједнице у БиХ Валентином Инзком, шефицом Мисије ОСЦЕ-а у БиХ Катлин Кавалец, амбасадорима у БиХ САД-а Ериком Нелсоном, Р Француске Гујомом Жаном Роусоном, СР Нјемачке Маргретом Уебер, Италије Ницолом Минасијем, замјеницом амбасадора Велике Британије у БиХ Рутх Вајсман и шефицом Правне службе у Делегацији ЕУ у БиХ Бранком Бајић.

Бакалар је представнике међународне заједнице у БиХ упознао и о садржају писма које је Централна изборна комисија БиХ упутила у понедјељак члановима Колегија оба дома Парламентарне скупштине БиХ, свим посланичким клубовима у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, као и у сва три клуба народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Према ријечима предсједника ЦИК-а БиХ наведеним дописом још једном је указано да потребна средства за проведбу избора и осигурање вршења овлаштења Централне изборне комисије БиХ у Буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ нису осигурана ни више од два мјесеца након расписивања Локалних избора 2020. године, што је била законска обавеза институција Босне и Херцеговине у складу са чланом 1.2а став (6) Изборног закона Босне и Херцеговине.

Учесници састанка су изразили наду да ће Буџет институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину бити усвојен сутра на сједници Представничком дома а након тога и на сједници Дома народа ПСБиХ, те да ће тиме бити осигурана средства за одржавање Локалних избора 2020 у предвиђеним роковима, саопћено је из ЦИК-а БиХ.

Представници међународне заједнице су подржали досадашњи рад и напоре Централне изборне комисије БиХ како би и у околностима пандемије ЦОВИД – 19 и без осигураних средстава за проведбу избора у Буџету институција БиХ осигурали проведбу свих припремних изборних активности.