Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ поднијела је службеним путем пријаву против Милорада Додика због вербалног напада на чланицу ЦИК-а Вање Бјелице-Прутине, што подлијеже кривичном дјелу распиривање националне мржње.

Након сазнања да Тужилаштво БиХ, након најмање два обраћања јавности Предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика на пресс конференцијама у којима вербално напада чланицу Централне изборне комисије БиХ гђу Вању Бјелица-Прутину и Централну изборну комисију БиХ, није покренуло поступак по службеној дужност, Централна изборна комисија БиХ је предузела конкретне кораке.

С тим у вези, данас је сачињена пријава против Предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика због сумње на почињење кривичног дјела из члана 145а Кривичног закона Босне и Херцеговине и иста ће бити достављена Тужилаштву БиХ.

За то дјело предвиђена је казна затвора од три мјесеца до десет година.

“И на крају, без обзира на све притиске којима је изложена, Централна изборна комисија БиХ ће као независтан државни орган наставити радити послове из своје надлежности у складу са законом”, закључили су у саопћењу.