Словенско подузеће Цинкарна из Цеља, један од већих индустријских онечишћивача у тој земљи, објавило је у сриједу да је успјешно ријешило дугогодишњи проблем збрињавања радиоактивног материјала који се ствара у процесу производње титанијевог диоксида, те га је, уз помоћ словенске агенције за радиоактивне отпатке и дозволу америчких власти, депонирало у америчкој држави Идахо.

Подузеће је у претежитом, 46-постотном власништву државе и највећи произвођач титанијевог диоксида (ТиО2), споја који се као бијели пигмент употребљава у кемијској и козметичкој индустрији, али и као додатак храни, што се задњих година доводи у питање због могућих негативних посљедица на здравље, наводи Хина.

У процесу производње титанијевог диоксида настаје контаминирани талог, “природни радионуклеиди”, који се годинама похрањивао у металне бачве од 208 литара, а рјешење за трајно рјешавање тог питања тражило се у спаљивању, трајном складиштењу, депонирању или преради у тзв. “зелени бетон”. Ниједна опција није се показала оптималном па је 30 тона таквог отпада успјешно збринуто у САД-у, у држави Идахо, за што су осигуране све потребне дозволе, објавила је Цинкарна у приопћењу за јавност.

На тај је начин, како наводе, ријешен еколошки проблем за подузеће и за град, а на који су дуго упозоравале и еколошке удруге.

Успјешно закључен пројект извоза радиоактивно контаминираних отпадака имат ће позитиван учинак и на резултате пословања у овој години, јер ће се смањити потреба високих финанцијских резервација, а на мањим порезних трошковима уштедјет ће 4 милијуна еура годишње, навело је подузеће у приопћењу за дионичаре преко Љубљанске бурзе.

Како пише мариборски лист “Вечер”, Цинкарна је задњих година остваривала високе профите на производњи титанијева диоксида који је јако тражен и остваривао високе цијене, те дио његове производње преселити у Србију будући да у Цељу више нема мјеста за повећање продукције.

Но, од тога се одустало након што су цијене титанијева диоксида пале у првом реду због америчког ембарга на увоз тог производа из Кине, која је највећи свјетски произвођач, па је америчко тржиште компензирала извозом у Еуропу.

Цивилне и друге удруге у Цељу, трећем највећем словенском граду, већ годинама упозоравају на еколошке проблеме тог града везане на индустријско онечишћење које је трајало десетљећима, особито на простору старе творнице Цинкарна, али и на данашње испусте у зрак из кемијске производње Цинкарне.

Једна од тих удруга тврди да је на подручју цељске котлине око 7000 хектара прекомјерно онечишћене земље, од чега је 2800 хектара пољопривредних површина, те да држава и локалне власти преспоро рјешавају питања повезана с онечишћењем зрака и земље, те не санирају ситуацију како би требало.