Цијене нафте стабилизовале су се у уторак на међународним тржиштима изнад 56 УСД, с обзиром да је смањено снабдијевање из Либије због сукоба неутрализовало забринутост због ширења коронавируса и његовог утицаја на потражњу.

На лондонском тржишту цијена барела је била скоро непромијењена у односу на претходно затварање и износила је 56,35 УСД. У Нјујорку се барелом трговало по 16 центи вишој цијени од 51,59 УСД.

На почетку седмице финансијска тржишта уздрмала је забринутост да би ширење коронавируса могло прерасти у пандемију, преноси СЕЕбиз.

Јужна Кореја намјерава да тестира више од 200 хиљада припадница и припадника вјерске заједнице међу којима је забиљежен велики број заражених.

Вирус се шири и у Европи и на Блиском Истоку.

Због забринутости за потражњу, с обзиром на ограничење кретања и карантину у многим градовима, цијена барела у Лондону пала је у овој години скоро десет УСД.

Противтежа тим страховима на тржиштима била је скоро потпуна блокада производње у Либији, која се надовезује на координирано ограничење снабдијевање из других чланица Организације земаља извозница нафте (ОПЕЦ) и њихових савезница међу независним произвођачима, укључујући Русију.

Стање у Либији не показује назнаке нормализације, па су тако сукобљене стране у уторак објавиле да до даљњег неће учествовати у мировним преговорима.

Потпору цијенама могла би пружити и евентуална одлука ОПЕЦ-а и његових савезника о додатном ограничењу снабдијевања.

Министар енергетике Саудијске Арабије саопштио је да би коронавирус требао забринути ОПЕЦ и његове савезнике.

Чека се мишљење Русије, која је поручила да јој треба више времена да проучи препоруку техничког одбора ОПЕЦ-а о смањењу снабдијевања за додатних 600 хиљада барела дневно.

Тренутно се смањује за 1,7 милиона барела дневно.

Одвојено је ОПЕЦ на својим интернет страницама објавио да је цијена барела референтне корпе нафте његових чланица у понедјељак износила 56,11 УСД, што значи да је пала 2,06 УСД у односу на претходни дан трговања.