Цијене нафте порасле су у понедјељак на међународним тржиштима према 45 УСД, подржане охрабрујућим кинеским подацима и појачаном потражњом за енергентима захваљујући ублаженим мјерама сузбијања пандемије коронавируса.

На лондонском тржишту цијена барела је порасла 41 цент у односу на претходно затварање и износила је 44,81 УСД. У Нјујорку се барелом трговало по 56 центи вишој цијени, од 41,78 УСД.

На почетку седмице трговце је охрабрио податак о блажем паду произвођачких цијена у кинеској индустрији у јулу, захваљујући вишим цијенама нафте на свјетским тржиштима и приближавању активности у индустрији претпандемијским нивоима.

Тржишта су податак протумачила као нову назнаку опоравка друге економије свијета од посљедица пандемије коронавируса.

Расположење је побољшао и извршни директор Сауди Арамца, Амин Насер, изјавом да се потражња за нафтом у Азији опоравља паралелно поступном ублажавању мјера сузбијања пандемије.

Паралелно са тим, водећи произвођачи координисано ограничавају производњу како би подржали цијене.

Ирак је прошлог петка најавио да ће у августу и септембру смањити производњу за додатних 400 хиљада барела дневно, како би компензовао вишак у претходним мјесецима. То би значило да ће испоштовати резове које су договорили Организација земаља извозница нафте (ОПЕЦ) и њене савезнице.

“То би послало снажан сигнал тржишту нафте на више нивоа. Уједно би захтијевало и од међународних фирми које послују у Ираку да смањују производњу”, казао је аналитичар Комерцбанка, Еуген Вајнберг.

Значајнији раст цијена закочила је неизвјесност око америчких фискалних подстицаја за економију у коронакризи.

Након пропалих преговора с Конгресом, амерички предсједник, Доналд Трамп, потписао је низ извршних уредби којима се продужује исплата накнада за незапослене.

Предсједница Представничког дома Ненси Пелоси и министар финансија Стивен Мнучин саопштили су у недјељу да су спремни поново да отворе преговоре о подстицајима.

“Што се више та прича отеже, то горе по сценарио потражње”, сматра Мајкл Мекарти из ЦМЦ Маркетс анд СтокБрокинга.

Неизвјесност ствара и континуирана напетост у односима Вашингтона и Пекинга.

Трамп је потписао извршне уредбе према којима ће за 45 дана на снагу ступити забрана коришћења кинеских апликација Ви Чет и ТикТок, а најавио је и санкције за кинеске и дужноснике Хонг Конга.

Тржишта ће стога с пажњом пратити америчко-кинески састанак о трговини, који ће бити одржан овог викенда.

Одвојено је ОПЕЦ објавио да је цијена барела референтне корпе нафте његових чланица у петак износила 44,87 УСД, што значи да је била 30 центи нижа него претходног трговинског дана.