Цијене нафте на свјетским тржиштима прошле седмице су оштро пале, и то за више од 6 одсто, што је посљедица раста залиха горива у свијету због спорог опоравка потражње на разине прије коронакризе.

Цијена барела на лондонском тржишту прошле седмице је пала 6,6 одсто, на 39,83 долара, док је на америчком тржишту барел појефтинио 6,1 посто, на 37,33 долара.

Тако је барел појефтинио другу седмицу заредом и то због низа сигнала који упућују на превелику глобалну понуду нафте. Наиме, Саудијска Арабија и Кувајт снизили су службену продајну цијену нафте азијским купцима, америчке залихе расту, а трговци поновно закупљују бродове ради складиштења нафте, преноси СЕЕбиз.

Број заражених коронавирусом и даље расте у 58 држава свијета, а у недјељу је, по подацима Свјетске здравствене организација, забиљежено рекордно повећање броја заражених, за више од 307.000.

Америчке берзе потонуле су другу недјељу заредом јер низ економских показатеља сугерише да ће привредни опоравак од пандемије бити тежак и дуготрајан.

Ових дана, Саудијска Арабија и Кувајт снизили су своје службене цијене сирове нафте за Азију с роком испоруке у октобру, што је још један сигнал слабе потражње.

О расту глобалних залиха вјеројатно ће бити разговарано и на састанку Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и њезиних савезника 17. септембра, иако аналитичари процјењују да ће нагласак бити на стриктном поштивању постојећег споразума о смањењу понуде, а не новим производним резовима.