Цијенe нафте задржале су се у сриједу близу 46 УСД, балансирајући између знака опоравка потражње од посљедица пандемије коронавируса и извјештаја који су показали да су водећи произвођачи у таквим околностима почели повећавати понуду.

На лондонском тржишту цијена била је скоро непромијењена у односу на претходно затварање и износила је 45,66 УСД. Значајнијих промјена није било ни на америчком тржишту гдје се барелом трговало по 42,85 УСД, преноси СЕЕбиз.

Тржишта је подстакао извјештај Америчког института за нафту (АПИ) који је показао да су залихе сирове нафте пале чак 6,4 милиона барела. Аналитичари су очекивали далеко скромнији пад, од 1,9 милиона барела.

Америчка влада објавиће службени извјештај о залихама током дана.

Потпору цијенама пружила су и истраживања о индустријским секторима земаља широм свијета, која су показала раст активности у августу, иако су шансе и даље климаве.

“Тржишни играчи тренутно јашу на таласу оптимизма, иако би се он сваког тренутка могао урушити”, објаснио је тржишту нафтни аналитичар у ПВМ-у Стефен Бренок.

Водећи произвођачи помно прате опоравак индустрије и кретање потражње како би прилагодили ограничења производње, уведена ради потпоре цијенама и урушавања потрошње нафте након избијања пандемије и мјера њеног сузбијања.

Од маја до августа Организација земаља-извозница нафте (ОПЕЦ) и њени савезници смањивали су производњу 9,7 милиона барела дневно, а од септембра до краја године ограничења ће бити ублажена на 7,7 милиона барела дневно.

Реутерсово истраживање објављено у уторак показало је да је ОПЕЦ у августу повећао производњу око милион барела дневно.

Одвојено је ОПЕЦ објавио да је цијена барела референтне корпе нафте његових чланица у уторак износила 45,3 УСД, те је пала 94 цента у односу на претходни трговински дан.