На свјетским су тржиштима цијене нафте прошлога тједна порасле, па су у цијелој вељачи забиљежиле скок од око 20 посто, јер се улагачи надају убрзању опоравка господарстава од корона кризе, а тиме и потражње за ‘црним златом’.

Цијена барела на лондонском тржишту прошлога је тједна порасла 4,8 посто, на 64,42 долара, док је на америчком тржишту барел поскупио 3,8 посто, на 61,50 долара.

Половицом тједна цијене су нафте досегнуле нове највише разине у посљедњих 13 мјесеци јер се улагачи надају да ће се с убрзањем процеса цијепљења против Цовида-19 убрзати и опоравак господарстава од корона кризе, а тиме и потражње за нафтом.

Подршку цијенама пружили су и подаци америчке владе према којима је производња сирове нафте у САД-у претходнога тједна пала за више од 10 посто или милијун барела дневно због неуобичајеног вала хладноће у Тексасу.

Смањена је и прерада, на најнижу разину од рујна 2008. године, будући да су ниске температуре изазвале прекид у опскрби струјом.

Но крајем тједна цијене су нафте изгубиле дио добитака, међу осталим, због тога што се очекује поновно покретање производње у Тексасу.

Цијене је притиснуо и јачи долар јер то значи да нафта поскупљује за оне који је купују другим валутама.

Уз то, дио трговаца одлучио се на добитоносну продају јер су цијене нафте у вељачи скочиле око 20 посто, што потражња баш и не подржава.

“Цијене нафте порасле су превише и пребрзо. Лондонско је тржиште изнад разина прије пандемије, а то се још не може рећи за глобалну потражњу за нафтом”, рекли су аналитичари ПВМ-а.

Иако се пуно прича о смањивању разлике између понуде и потражње, потражња ни изблиза не оправдава садашњу разину цијена, упозорили су.

Улагачи су опрезни и због тога што би се Организација земаља извозница нафте (ОПЕЦ) и њезини савезници, укључујући Русију, требали састати 4. ожујка како би размотрили производну политику.

ОПЕЦ и његови савезници већ дуље вријеме координирано смањују производњу за 7,2 милијуна барела дневно како би је ускладили са смањеном потражњом у вријеме пандемије корона вируса.

Но почетком ожујка ОПЕЦ+ размотрит ће могућности повећања производње након травња, с обзиром на опоравак цијена, кажу извори у ОПЕЦ+.

Неки произвођачи сугерирају, пак, да производњу не би требало повећати још неко вријеме јер пријети опасност од поновног посртања у борби против пандемије корона вируса.

Од почетка године цијене су нафте скочиле више од 25 посто, након што су прошле године због корона кризе пале више од 20 посто.