Cтаноградња у Босни и Херцеговини посљедних година доживљава процват. Цијене станова по квадрату износе и више од 2 хиљаде марака. Јесу ли посљедице кризе видљиве на тржишту некретнинама и које су прогнозе стручњака.

Цијена некретнина није се мијењала за вријеме пандемије. Зависно од економске развијености града, варирају и цијене. У развијеним и већим градовима оне су очекивано највеће.

ЕДИН БАЛТАК, Удружење учесника у промету некретнина ФОНО

Ја могу казати на нивоу Босне и Херцеговине, цијене су највеће у Сарајеву, Мостару, а и у посљедње вријеме и у Требињу. Нека просјечна цијена новоизграђених станова и то мање квадратуре је око 2500 марака.

У Републици Српској цијене су ниже него у Федерацији. Разлика у цијени квадарата у Источном Сарајеву и Сарајеву је и неколико стотина марака. Цијена је оно на што купци прво обраћају позорност, кажу из агенције за некретнине, због тога је потражња већа од понуде.

ИВАНА ВУКМАНОВИЋ, власница агенције ”Нек Некретнине”

Цена станова овдје у Источном Сарајеву је неких 1350, па до 1600 иду у новоградњи,а што се тиче у граду цијене овисе од локације да ли је Добриња, Центар, значи од 1500 па надаље.

Тржиште некретнинама у Босни и Херцеговине се из године у годину развија. Но, тренутачна ситуација са пандемијом и несигурност код грађана да улажу, у наредном раздобљу би могли довести и до промјене у овом сектору, сматрају стручњаци за некретнине.

МИНЕТ МУСИЋ, архитекта и стручњак за промет некретнина

Ја сматрам да уколико се ова корона криза настави, и ако то буде дјеловало на економију на овај начин како је дјеловало до сада, сматрам да је пад некретнина неминован. То се односи на све категорије некретнина, и понуда и потражња ће бити ускраћене за многе ствари.

Иако цијене некретнина произвољно одређују њихови власници, стручњаци сматрају да има простора за појефтињење, те да би се оне требале прилагодити животном стандарду грађана.