Представници шест удружења пацијената у Републици Српској упутили су апел свим грађанима да поштују прописане мјере заштите од ширења коронавируса. Указали су на проблеме у властитом лијечењу због притиска на здравствени систем који је све више фокусиран на обољеле од Ковида-19. Апел су упутили и због тога што пацијенти, које представљају, спадају у најризичније групе.

Лакше је носити маску и држати дистанцу него се суочити са непознатом болешћу и угрозити друге. Посебно оне који болују од хроничних и неизљечивих болести. Међу њима су и дијабетичари. Све више их није у могућности да посјећује докторе специјалисте због чега теже одржавају ниво шећера у крви.

ВЕДРАН ПУЗОВИЋ, Удружење обољелих од дијабетеса

Како имамо информације све више дијабетичара нема добро регулисану терапију и њихов шећер варира, тако да у скорије вријемесигурно ће да се нађе више људи на дијализи, више са ампутацијама и већим компликацијама које носи дијабетес.
Кроз хуманитарни рад спознали смо, кажу, да су наши грађани хумани. Имају право и да не вјерују у опасност од вируса, али немају право да угрозе друге, посебно дјецу.

ВИТА МАЛЕШЕВИЋ, Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести

Овај пут не тражим ништа, ни крв, ни материјалну помоћ тој дјечици. Тражим само једно, а то је да покажетеемпатију да само ставите маску и да поштујете мјере које је ово наше здравство прописало, а то је да држите дистанцу и да носите маску.
И обољели од мултиплесклерозе дио су најризичније популације којој у вријеме пандемије пријети висока стопа смртности. Захваљују послодавцима који су им омогућили избјегавање ризика од заразе.

МИРОСЛАВ ВУКОМАНОВИЋ, Удружење обољелих од мултиплесклерозе

Овим путем позивам све људе да буду одговорни да се носе маске, да се држи дистанца да се не окупљају у великим друштвима, да избјегавају славља и све остало.
Ковид 19 је неизљечива болест. Три карике здравства, простор, опрема и људи имају своје лимите. Све то грађани увијек морају да имају на уму, упозоравају из УКЦ-а.

Др ПЕЂА КОВАЧЕВИЋ, Начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦРС

Процес лијечења је наша задаћа, али процес смањивања преноса инфекције је заједничка задаћа, те вас још једном молим, поготово након вапаја људи које сте чули да се придржавате мјера за које сигурно знамо да спречавају пренос инфекција.

Смрт 35-годишњака без удружених обољења, рано јутрос на УКЦ-у додатно је упозорење младима. Нису имуни на најтеже облике овог обољења које осим плућа, упозоравају доктори, разара и бубреге, а претходно изазива вишедневну повишену температуру и недостатак ваздуха.