Поводом Свјетског дана прве помоћи, који се обиљежава данас, Црвени криж Федерације БиХ организирао је Вјежбу Службе заштите и спашавања са партнерима из система заштите и спашавања.

Вјежба је одржана у Градачцу, а тимови Црвеног крижа Федерације БиХ, Цивилне заштите, али и други партнери показали су спремност и приправност својих тимова за дјеловање у одговору на неку од природних несрећа. Вјежба је била тематски посвећена збрињавању угроженог становништва усљед земљотреса.

”Континуирана едукација наших тимова и провјера припремљености за правовремену реакцију су веома важне будући да је Црвени криж саставни дио система припреме и одговора на природне несреће. И у наредном периоду ћемо радити на оспособљавању вишенамјенских теренских јединица и Службе заштите и спашавања као и на унапријеђењу ефикасног одговора у случају одређене елементарне непогоде, што је један од наших основних мандата”, истакао је генерални секретар Црвеног крижа Федерације БиХ Намик Хоџић.

Одржане су двије вјежбе, једна на простору основне школе „Иван Горан Ковачић“ гдје се радило на евакуацији и збрињавању повријеђених ученика школе услијед земљотреса, а друга на језеру Видара, гдје су тимови вршили евакуацију воденим путем и збрињавање угроженог становништва кроз пружање прве помоћи, психосоцијалне подршке, активности службе тражења и обнављања породичних веза и сл.

У вјежби је учествовало око 70 особа, упосленика и волонтера Црвеног крижа, те партнерских служби (Цивилна заштита града Градачац, Дом здравља, Полицијска станица и Ватрогасна јединица града Градачац као и ронилачки клуб из Градачца „Видара“).

”Наше екипе су овом вјежбом заиста показале спремност брзог дјеловања на терену што смо ми и доказали и у случају поплава, клизишта, али и других непогода које су нажалост погађале нашу земљу”, нагласио је Јасмин Никшић, оперативни руководилац вјежбе.

Вјежба је одржана уз придржавање свих хигијенско-епидемиолошких мјера и препорука надлежних органа.

Свјетски дан прве помоћи се традиционално обиљежава сваке друге суботе у мјесецу септембру. Обиљежавање дана посвећеног првој помоћи изузетна је прилика за указивање да је прва помоћ хумани чин који покреће људе у изградњи боље, сигурније и хуманије заједнице.