Црвени криж Хрватске је у тједан дана од првог потреса, становништву на погођеном подручју подијелио 287 тона хране, више од 200 тисућа литара воде, више од 60 тисућа топлих оброка за становништво, више од тисућу пакета дјечје хране и опреме, 52 пакета хране за животиње, 623 гријалице, 76 агрегата те осталу хуманитарну помоћ.

На рачун Апела за помоћ страдалима и путем донаторског телефона укупно је прикупљено 38.567.700 куна или 5,14 милијуна еура, приопћено је из Црвеног крижа.

Тренутно је, наводе из Црвеног крижа, највећа потреба за агрегатима, гријалицама, продужним кабловима, церадама, најлоном и пламеницима.

Како би прикупљена средства што прије била подијељена страдалом становништву, Црвени криж је иницирао састанак с градоначелницима три града која су највише страдала – Глине, Петриње и Сиска. Разговарано је о најбољем моделу подјеле средстава, а договорено је да ће исплате кренути чим се дефинирају прелиминарне листе.

“Друштвеним мрежама шире се бројне лажне вијести и дезинформације. За остваривање права на хуманитарну помоћ од грађана се не траже документи, екипе Црвеног крижа редовито обилазе и удаљена села, а помоћ се пружа свима којима је потребна. Неистините информације које се шире друштвеним мрежама раде директну штету страдалом становништву, опада број донација које ће изнимно транспарентно бити подијељене становницима погођених подручја. Слиједом тога, Црвени криж подузео је потребне радње пред надлежним институцијама”, истиче се у Црвеног крижа Хрватске.

Многи становници боре се с осјећајима страха, неизвјесности и панике због чега тимови за психосоцијалну подршку свакодневно пружају индивидуалну помоћ те проводе активности с најмлађима, а до сада је пружено више од 2.900 услуга психосоцијалне подршке.