Црвени крст Унско-санског кантона (УСК) тражи од институција и власти у Босни и Херцеговини, првенствено кантоналних, да обезбиједе прочишћавање пута ка мигрантском кампу ”Липа”, како би био омогућен несметан приступ и пружена хуманитарна помоћ рањивим категоријама миграната.

Имајући у виду цјелокупну ситуацију на простору Унско-санског кантона и на локалитету ”Липа” Друштво Црвеног крста Босне и Херцеговине, са својом структуром, а нарочито уз подршку Црвеног крста у Унско-санском кантону наставиће своју мисију у пружању хуманитарне помоћи мигрантима на подручју БиХ, а посебно на подручју овог контона, који је и највише погођен мигрантском кризом, саопштено је из овог друштва.

”Друштво Црвеног крста БиХ наставља да улаже напоре и ресурсе у ублажавању мигрантске кризе у Босни и Херцеговини, превасходно пружајући помоћ мигрантима у покрету, односно мигрантима ван мигрантских центара”, наведено је у саопштењу.

У саопштењу је наведено да је структура Друштва Црвеног крста БиХ спремна да стави и материјално-техичка средства на располагање, као привремено рјешење у спасавању миграната и њихово збрињавање на локалитету ”Липа” – у трајању од максимално седам дана.

”Уколико се одлучимо за тај корак, тражимо од органа власти Босне и Херцеговине и Унско-санског кантона да неометано пружимо подршку уз сагласност институција власти БиХ и УСК као привремено рјешење за спас људских живота мобилишући цјелокупну структуру Друштва Црвеног крста БиХ кроз постојеће мобилне тимове”, наведено је у саопштењу.