Савјет за борбу против корона вируса у Црној Гори продужио је актуелне мјере до 30. јула, а у случају промјене епидемиолошке ситуације оне ће без одлагања бити прилагођене стању на терену, рекла је директор Клиничког центра Лјиљана Радуловић.

Она је на конференцији за новинаре Министарства здравља, Клиничког центра и Института за јавно здравље рекла да је Савјет одлучио да ће сви запослени у здравственим и установама социјалне и дјечје заштите, који нису вакцинисани или прележали корону, након повратка са годишњих одмора урадити пи-си-ар /ПЦР/ тест прије повратка на посао.

Појаснила је да се то не односи на оне који чекају ревакцинацију.

Радуловић је навела да ће се ПЦР тестирање спроводити о трошку државе у најближем дому здравља или за Подгорицу у Институту за јавно здравље.

“Циљ тог потеза је очување јавног здравља и резултата који су постигнути у борби против ковида 19, али истовремено и психолошко растерећење љекара и њихових колега прије него што опет почну са послом”, навела је Радуловићева.

Према њеним ријечима, док је трећина одраслих у Црној Гори у цијелости имунизована, најмање још 100.000 има природни имунитет, при чему се претпоставља да је тај број преко 200.000.

“У Црној Гори је имунизовано око 70 одсто љекара”, рекла је Радуловићева и додала да је вакцинација у Црној Гори добровољна и да ће тако и остати.

Директор Института за јавно здравље Игор Галић рекао је да је епидемиолошка ситуација у Црној Гори стабилна, према европским параметрима.

“С обзиром на то да је црногорску границу у посљедња два мјесеца прешло више стотина хиљада људи и да је туристичка сезона у јеку, било је реално да сада забиљежимо очекиван благи пораст броја заражених, међутим, тај пораст није на неком значајнијем нивоу”, рекао је Галић.