Влада Црне Горе донијела је одлуку да априлска зарада запосленима у здравству и полицији буде увећана за 15 одсто.

Црногорски премијер Душко Марковић рекао је да су запослени у здравству и полицији показали изузетно залагање у борби против коронавируса.

“То је наша обавеза према њиховом залагању и професионализму. Влада цијени посвећеност и храброст свих који су се нашли на првој линији заштите здравља и сигурности наших грађана. Такав однос заслужује награду”, истакао је Марковић.

Такође, црногорски министар просвјете Дамир Шеховић рекао је да ће матурски, стручни и полуматурски испити бити одржани од 20. маја. Шеховић је истакао да, због немогућности ученика да похађају наставу услијед епидемије коронавориса, на полагањима неће бити градива из четвртог тромјесјечја.

“Рокови за закључивање оцјена матурантима су скраћени, како би се оставило више времена за припрему за матурске испите. Биће организована и припрема на даљину, односно емитовање припремних часова. Тестови за припрему биће објављени онлине и у штампаним медијима, а школе ће такође искористити све ресурсе за подршку матурантима и полуматурантима”, рекао је Шеховић.

Он је нагласио и да ће рокови за издавање диплома бити такви да ученици могу да се упишу, не само на факултете у Црној Гори, већ и шире. Шеховић је додао и да ће на матурским и полуматурским испитима ученици имати мањи број питања.

“Осим тога, полуматурски испити нису елиминаторни фактор за упис у средње школе. С друге стране, матурски испити се вреднују приликом уписа на факултете већег дијела земаља региона и шире, а и на овај начин се код младих људи, пред којима је професионални развој, подстиче култура објективне екстерне провјере знања. Заједно ћемо дати све од себе да дјеци омогућимо добру припрему, уз поштовање епидемиолошких мјера”, рекао је Шеховић.