Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић затражио је оставку од министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића због изјава о геноциду у Сребреници.

Лепосавић је раније изјавио да ће признати геноцид у Сребреници “када се то недвосмислено утврди”, те да је суд у Хагу, гдје је суђено за тај геноцид, “изгубио свој легитимитет”.

“Тражио сам оставку Лепосавића јер сматрам да је то најбољи начин да личним чином покажемо своју одговорност. То сам урадио у петак, то сам урадио и данас, желећи да заштитим прво интегритет ове Владе. Пошто је Лепосавић остао досљедан свом ставу, донио сам тешку одлуку – приједлог о разрјешењу члана Владе, у овом случају министра Лепосавића”, казао је Кривокапић у ванредном обраћању јавности у понедјељак.

Премијер је истакао да је Лепосавић човјек ријетке интелигенције и изузетног познавања права.

“Да је то урадио министар пољопривреде ја би рекао урадио је из незнања. Али, он је министар правде и људских и мањинских права. За тај ниво компетенције је недопустиво да министар правде износи своје приватне ставове. Ничија биографија не може бити оправдање за било какве активности. Само дјела свједоче о нама”, поручио је Кривокапић.

Он је позвао на помирење, наводећи да помирење не може да буде одлука Владе Црне Горе, ни пет-шест људи.