Тешко да се у модерном парламентаризму у регији може наћи ситуација у којој се нашао мандатар црногорске владе Здравко Кривокапић, којега су у парламенту – док је представљао програм и састав своје владе – критизирали и представници опорбе и заступници чију је листу предводио на изборима.

Опорбена Демократска партија социјалиста Мила Ђукановића устврдила је тијеком првог дана парламентарног засједања да је основни циљ Кривокапићеве владе ”посрбљавање Црне Горе”, док су заступници просрпског Демократског фронта, чије челнике је Кривокапић одбио уврстити у свој кабинет, тврдили да је план рада владе ”неозбиљан” те да кандидати за министре немају капацитет за проведбу озбиљних реформи, али су ипак обећали да ће је подржати кад се буде изјашњавало о њој, преноси Хина.

Тако је Славен Радуновић из ДФ-а казао да међу кандидатима који су предложени за министре има људи који би били у влади да је и сам премијер, али да они ипак ”немају снагу да тај посао доведу до краја” и проведу реформе.

”Ово је влада компромиса”, рекао је Радуновић, док је његова страначка колегица Симонида Кордић оцијенила да Црна Гора добива ”кентаур владу која је мало влада стручњака, а мало није, мало је политичка, а мало није”.

Небојша Медојевић је на самом почетку засједања програм рада Кривокапићеве владе оцијенио као ”неозбиљан” те је рекао да треба дати мандатару још један дан да га доради. И Медојевић и Радуновић и Кордић ушли су у црногорски парламент с листе ”За будућност Црне Горе”, коју је предводио Кривокапић.

Заступници опорбене ДПС тврде да 85 посто скупштинске већине каже да ова влада није демократска, а да 90 посто није задовољно њеним саставом, те да ће за владу гласати сви они који су против мандатара.

”Чудно је колико дисонантних тонова прати формирање ове владе, а која је једнонационална. Садашња власт је долетјела на крилима фанатизма, зато се жели представити као апостолска, а њена намјера је посрбљавање Црне Горе”, рекла је ДПС-ова Александра Вуковић, док су њене колеге акцентирале да се ради о експерименталној влади која нема ”искрену подршку ни пет заступника владајуће већине”.

Сједници је присуствовао предсједник Црне Горе Ђукановић, који је новинарима у паузи засједања рекао да је најбитније да нова влада почне функционирати, а да ће онда сви имати прилику да након неког времена суде о њезиним учинцима, а грађани да ли су направили добар избор 30. коловоза.