Министарство здравља Црне Горе донијело је упутства за придржавање епидемилошких мјера током избора који ће у тој земљи бити одржани у недјељу, 30. аугуста.

Бирачи који су у карантину или самоизолацији, а нису позитивни на коронавирус, могу у недјељу изаћи да гласају на бирачком мјесту уз обавезно придржавање свих прописаних мјера. Министарство истиче и да се у недјељу од 7.00 до 20.00 сати, морају предузети додатне мјере заштите бирача који су на основу рјешења санитарне инспекције смјештени у карантин или самоизолацију.

Морају се предузети додатне мјере заштите и бирача који се налазе на болничком лијечењу због инфекције коронавирусом, као и бирача који се налазе у болници ради дијагностике, лијечења, медицинске рехабилитације или здравствене његе, која није проузрокована инфекцијом тим вирусом, истичу из Министарства.

Како су појаснили, бирачи могу да излазе само у времену потребном за гласање, уз обавезно ношење заштитне маске и физичку удаљеност од два метра.

Бирачи који су смјештени у карантин или самоизолацију јер имају позитиван резултат ПЦР теста на коронавирус и имају благе симптоме или су без симптома болести, могу само да гласају путем писма у породичном смјештају или другом објекту у којем су смјештени, навели су из Министарства.

Бирачи који се налазе на болничком лијечењу због инфекције коронавирусом, а који гласају путем писма, дужни су да се током гласања обавезно придржавају свих прописаних епидемилошких мјера. Непоступање по тим мјерама, истичу у Министарству, подлијеже кривичној одговорности.

Надлежни државни органи задужени су да појачају контролу поштовања мјере самоизолације, у складу са овом наредбом и рјешењима санитарне инспекције.

У Црној Гори ће 30. аугуста бити одржани парламентарни, те локални избори у Будви, Котору, Тивту, Андријевици и Гусињу.