Министар унутрашњих послова Црне Горе Мевлудин Нухоџић изјавио је да је у Црној Гори мали број жртава трговине људима, али да је држава спремна да се суочи са тим изазовом.

Он је на међународној конференцији посвећеној борби против трговине људима на Западном Балкану рекао да су ове године због трговине људима процесуиране три особе. Нухоџић је казао да постоје јаке везе између трговине људима и других облика прекограничог криминала.

“Црна Гора је ове године пресјекла пет ланаца кријумчарских мрежа и разбила четири организоване криминалне групе. Иако је у извјештају Европске комисије за Црну Гору и недавно објављеном радном документу о стању у поглављима 23 и 24 констатован напредак у дијелу борбе против организованог криминала, свјесни смо да је потребно уложити додатне напоре”, рекао је Нухоџић.

Он је истакао и да је Влада кроз Стратегију за борбу против трговине људима од 2019-2024. године показала опредијељеност да унаприједи институционалне капацитете. Казао је да је посебно значајно што је унапријеђено заједничко дјеловање свих институција на националном и локалном нивоу.

“Стратегија показује нашу одлучност да се ухватимо у коштац са свим аспектима трговине људима, а посебно са трговином у сврху сексуалне експлоатације, уговореним браковима припадника ромске и египћанске популације, као и просјачењем дјеце”, тврди Нухоџић.

Предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић казао је да је у Црној Гори мали број идентификованих жртава трговине људима. Он је рекао да ни Црна Гора није поштеђена трговине људима, а жртве сексуалне експлоатације су примарно жене и дјевојке из Црне Горе и сусједних балканских држава, а прислиног просјачења углавном дјеца из мањинских етничких група, примарно током туристичке сезоне.

“Присутни су и остали облици искоришћавања, попут експлоатације дјеце у сврху просјачења, вршења криминалне активности и њиховог коришћења у оружаним сукобима”, казао је Брајовић.

Брајовић је рекао да је Црна Гора рано почела са изградњом система сузбијања трговине људима и да је држава ратификовала најважније међународне документе у тој области.

“Трговина људима је злочин који највише погађа нестабилне регионе и ескалира у временима криза, али је то проблем свјетских размјера”, казао је Брајовић.

Конференцију је организовао Одбор за родну равноправност Скупштине, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Генералним секретаријатом НАТО-а за жене, мир и безбједност.