Црногорске здравствене власти одлучиле су увести полицијски сат од 19 сати до 5 ујутро, што је за два сата раније у односу на забрану кретања које је важила до ове одлуке, док је радно вријеме угоститељских објеката до 18 сати.

На увођење ових мјера здравствене власти Црне Горе одлучиле су се због ”изузетно сложене епидемиолошке ситуације”, а мјере ће се примјењивати од сриједе у поноћ до 8. просинца.

”Ове мјере требају смањити контакте како би спријечили даље преношење инфекције и оне су с разлогом уведене. Закључили смо да је ово мјера која може помоћи у овој ситуацији и видимо да их уводе и друге земље. Сва ова ситуација чини нас рањивима јер свако ново одуговлачење у спрјечавању ширења инфекције доводи у питању и наш редовни живот, ментално здравље и физичке способности”, рекао је водећи црногорски епидемиолог Бобан Мугоша.

Он је истакнуо да је ситуација у Црној Гори озбиљна те да се не смије дозволити да се угрози здравствени сустав, ”јер је трансмисија коронавируса изузетно висока и може погодити сваког“.

Двије трећине капацитета превдиђене за Covid пацијенте у Клиничком центру Црне Горе су искориштене, а тако је и у осталим болницама у Црној Гори. Шеф кризног медицинског стожера Нермин Абдић рекао је да је у Клиничком центру у Подгорици на лијечењу 91 пацијент, од којих су чак 42 животно угрожена.

”У свим црногорским болницама тренутно су 73 Covid пацијента у тешком здравственом стању”, приопћио је Абдић, преноси Тањуг.