Посљедње саопштење Националног координационог тијела за заразне болести Црне Горе изазвало је недоумице у томе ко може ући ту земљу. Дакле у Црну Гору можеш ући ако имаш негативан ПЦР тест, који кошта око 140 КМ. Или ако имаш позитиван серолошки IGG тест ЕЛИСА који показује да ли си преболовао Covid-19. До сада је за грађане БиХ био потребан било који серолошки тест.

Наиме Црна Гора је од данас отворила границе за грађане Сједињених Америчких Држава, Републике Србије, Републике Косова, Републике Албаније Босне и Херцеговине и Републике Сјеверне Македоније као и држављани наше земље који су боравили у наведеним државама могу ући у Црну Гору уз сљедеће услове:

Да посједују негативан резултат ПЦР теста на нови коронавирус (SARS-CoV-2) или позитиван резултат антитијела на нови коронавирус (СARS-CoV-2) класе IgG добијен ЕЛИСА серолошким тестом;

Такозвани брзи тест на антитијела утврђује два параметра – присутво имуноглубина Г и М (ИгГ, ИгМ). Присуство првог, ИгГ, у крви указује на то да је особа била заражена вирусом (са симптомима или без) те тако створила антитијела.
Да су тестови издати од регистроване лабораторије и нису старији од 72 сата у тренутку уласка у Црну Гору;
Да у периоду од 15 дана прије уласка у Црну Гору нису боравили у некој од држава из којих није дозвољен улазак у Црну Гору.
Обавеза посједовања теста не односи се на дјецу до навршене пете године живота.

Резиденти држава из којих није дозвољен улазак у Црну Гору могу ући у Црну Гору из наведених држава (САД, Србија, Косово, Албанија, БиХ и Сјеверна Македонија) под једнаким наведеним условима као и резиденти наведених држава уколико су у некој од наведених држава боравили најмање 15 дана пред улазак у Црну Гору.

У складу са стабилизацијом епидемиолошке ситуације НКТ је донијело одлуку да досадашњу дозволу рада угоститељских објеката (ресторани, кафане, кафетерије, хотелски ресторани и и сл.), до 24:00 продужи за сат – до 01:00.

Све мјере ступају на снагу 15. августа 2020. године у 00:00.

Национално координационо тијело за заразне болести и овом приликом позива грађане Црне Горе и странце који бораве у нашој земљи да се придржавају свих епидемиолошких мјера.