У више градова Црне Горе вечерас су организовани протести поводом одлуке премијера Здравка Кривокапића да покрене поступак за смјену министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића, због изјава којима је негирао геноцид у Сребреници.

Премијер Кривокапић је данас у ванредном обраћању јавности казао да је од министра Лепосавића затражио оставку, али након што је он то одбио, упутио је Скупштини приједлог за разрјешење.

Тим поводом, присташе Лепосавића су вечерас изашле на улице, носећи заставе тробојке и уз пјесме које негирају геноцид, стали на страну министра.

Током протеста блокирано је више саобраћајница у Подгорици, Бару, Никшићу, Пљевљима, Беранама, а кршене су и епидемиолошке мјере донијете у циљу сузбијања ширења коронавируса.

Окупљени испред зграде Владе Црне Горе скандирали су “Косово је срце Србије”, “Косово”, “Србија” и “Ој, Косово, Косово”. Окупљени су негирали геноцид у Сребреници и испред зграде Владе скандирали “Црна Горо горска вило геноцида није било”.

Због протеста је блокирана улица Станка Драгојевића у центру главног града Подгорице, док су једно вријеме били блокирани и магистрални путеви Подгорица-Колашин, као и пут Беране-Бијело Поље.

Након најаве премијера о захтјеву за смјеном министра Лепосавића, главни конституенти власти – ДФ, Демократе, СНП, Права Црна Гора, Уједињена Црна Гора и Радничка партија су саопштили да неће подржати овај приједлог, док се Грађански покрет УРА није оглашавао. Све опозиционе партије најавиле су подршку за смјену Лепосавића.

Због изјаве министра Лепосавића да ће “признати да се у Сребреници десио геноцид када се то недвосмислено утврди”, оштро су реаговали представници амбасада САД-а, Нјемачке, Велике Британије и ЕУ, уз јасну поруку – да се у Сребреници десио геноцид.