Црногорски премијер Здравко Кривокапић изјавио је да се Црна Гора задужила 750 милиона еура како би обезбиједила стабилност јавних финансија током наредне године.

Он је рекао да ће Црна Гора враћати кредит у наредних седам година по каматној стопи од 2,65 одсто. Кривокапић је појаснио да је кредит обезбијеђен издавањем државних обвезница и да ће бити искориштен за враћање претходних државних задужења.

“Осјећам понос и задовољство што смо успјели да обезбиједимо овакав приступ. Желимо да будемо добри домаћини, да се понашамо домаћиски. Ако то неко до сада није видио, видјеће у току ове владавине”, рекао је Кривокапић.

Он је појаснио да су представници Владе Црне Горе радили на реализацији кредита и прије него је она изабрана у парламенту прошлог петка. Премијер је одбацио оптужбе дијела јавности да је кредит реализован нетранспарентно.

“Та нетранспарентност је наша сумња која је везана за потенцијалну опструкцију. То смо радили тајно, али организовано, стручно и компетентно и уз помоћ одређеног броја иностраних стручњака који су нам се јавили као консултанти”, рекао је Кривокапић.

Министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић рекао да је узимањем кредита Црна Гора избјегла банкрот. Он је похвалио сарадњу са претходним министром финансија Дарком Радуновићем приликом припреме одлуке о кредиту.

“Видјели смо ситуацију какав је и за два дана смо донијели одлуку који смо донијели. Ми смо издали 750 милиона еура обвезница јер смо имали невјероватрну прилику јер је ово најјефтинија камата за Б рангирану државу. Вратићемо старе кредите који су неповољни, рефинансираћемо оне који долазе на наплату и инвестираћемо у будућност Црне Горе”, рекао је Спајић.