Спортска такмичења у Црној Гори почеће од 1. јуна, али без присуства публике. Министар спорта Никола Јановић изјавио је да ће се прво одржавати индивидуални тренинзи, и то од сриједе, 6. маја.

“Национално координационо тијело донијело је упутства по којим ће спортске активности кренути у три фазе. Свих ових претходних седмица Министарство спорта и младих било је у континуираној комуникацији са Институтом за јавно здравље и епидемиолозима. Сагледавали смо ситуацију и сада, када су се услови створили за то, излазимо с рјешењима којима се растерећују мјере које се односе на спортске активности”, рекао је Јановић.

Он је појаснио да ће прва фаза трајати од 6. до 18. маја и обезбиједити свим спортским клубовима шансу за тренинг у спортским објектима отвореног и затвореног типа, али само индивидуалних тренинга.

“Дакле, без дуела, контакта, већ само индивидуални тренинг. Уз, наравно, ригорозне мјере када је у питању хигијена. Сва детаљнија упуства о томе ће бити на сајту Министарства спорта и младих од уторка”, рекао је Јановић.

Друга фаза обезбјеђује почетак тренинга, поготово у колективним спортовима, гдје је неопходан и контакт и дуел, а трајала би од 18. маја до 1. јуна. Трећа фаза би била од 1. јуна и током ње би такмичења могла да се наставе.

“Спортски клубови у свим спортовима би могли наставити с такмичењима, наравно без гледалаца. То је ‘мапа пута’, а желим захвалити спортистима и спортским радницима широм Црне Горе који су поштовали препоруке свих ових седмица. Такође, замолио бих их да се строго придржавају ових упутстава. Све ове фазе ће важити само ако епидемиолошка ситуација буде на задовољавајућем нивоу”, рекао је Јановић.