У Херцег Новом и Бару сутра ће бити Дан жалости у знак сјећања на жртве коронавируса, а предсједник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је да од Владе очекује да 22. март прогласи даном националног сећања на све жртве вируса корона и најавио да ће застава на Згради Предсједника сутра бити спуштена на пола копља.

Дан жалости, како је саопштено, обиљежава се истицањем заставе на пола копља на зградама општина Херцег Нови и Бар, зградама јавних установа и привредних друштава чији су оснивачи општине и објектима мјесних заједница, јавља РТЦГ.

Из Општине Бар су казали да обиљежавањем дана сећања показују дужан пијетет свим жртвама чији је прерани одлазак болан и ненадокнадив губитак не само за породице, већ за град у цјелини и читаво друштво.

Подсјећа се да је до данас, дан уочи 22. марта, када је у Црној Гори забиљежен први смртни случај од посљедица коронавируса, Бар изгубио 124 становника, а Црна Гора 1.194 грађанина.

Из локалних самоуправа су указали да су електронски и други медији, организатори јавних програма и садржаја дужни да своје програме и садржаје прилагоде дану жалости.

Ђукановић је на тwитеру написао да је подржао иницијативу активисте за људска права Александра Зековића да се 22. март прогласи даном жалости и даном националног сећања на све жртве коронавируса.
Он сматра и да жртве заслужују споменик.

“Очекујем да ће Влада озбиљно узети у разматрање идеја о подизању споменика”, поручио је Ђукановић.
Свима који су у протеклих годину дана тешке борбе против цовида 19 изгубили своје најмилије, још једном је упутио изразе саучешћа и одао “признање љекарима и свим медицинским радницима за немјерљиве напоре и хиљаде спашених живота”.