Црногорски епидемиолози оцјењују да је епидемија у тој земљи изван контроле и поново ће предложити влади у Подгорици увођење потпуног затварања у цијелој земљи.

Ситуација у Црној Гори је “сложена, забрињавајућа и аларманта”, саопштила је епидемиологиња црногорског Института за јавно здравље Марија Божовић најављујући да ће она и њене колеге предложити влади увођење потпуног локдауна у цијелој држави.

Мјере које су прошле седмице донијеле црногорске здравствене власти вриједе до сриједе и предвиђају затварање образовних институција, вртића, угоститељских објеката, теретана и трговинских центара, те забрану кретања између општина и полицијски час од 21 час до 5 ујутро. Потпуно затварање какво траже црногорски епидемиолози подразумијевало би потпуно затварање малопродаје и тржница на отвореном, дјечјих игралишта те ограничавање кретања викендом.

Епидемиолози су и раније предлагали локдаун, али га је црногорска влада одбијала увести тврдећи да господарство не би могло издржати ту мјеру.

Од почетка године у Црној Гори просјек новозаражених на дневној разини је преко 500, што је 0,1 посто укупне црногорске популације.

Црна Гора је већ данима међу водећим земљама у свијету према броју новозаражених, а однедавно је ушла и међу десет земаља свијета по броју умрлих на 100 хиљада становника.

Од почетка пандемије од посљедица коронавируса укупно је преминуло 1129 особа, односно на свака 74 заражена Црна Гора има један смртни случај, што је у постоцима око 1,35 посто инфицираних који су преминули.