Законодавни одбор Скупштине Црне Горе разматраће данас Приједлог измјена Закона о слободи вјероисповијести, који је Влада доставила парламенту и предложила за усвајање по скраћеном поступку.

Влада је у образложењу навела да су спорне одредбе Закона изазвале огромно незадовољство, да је њихов неуставни и дискриминаторски карактер угрозио мир, општу правну сигурност и интересе великог броја грађана – вјерника, те да је зато неопходно да у најкраћем року буде елиминисана могућност њихове евентуалне примјене.

Предложеним измјенама тог закона прецизирају се правила о упису цркава и вјерских заједница у Јединствену евиденцију, обезбјеђује се правна сигурност и извјесност и уклањају дискриминаторне и неуставне одредбе.

“Истовремено се обезбјеђује признање и заштита стечених права и равноправности свих цркава и вјерских заједница у Црној Гори”, додаје се у образложењу.

Законодавни одбор расправљаће, између осталог, и о Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о раду и државним службеницима и намјештеницима, најављено је из Скупштине Црне Горе.

Биће ријечи и о Приједлогу закона о измјени Закона о раду, приједлозима закона о измјенама и допунама Закона о кредитним институцијама и о допунама Закона о здравственој заштити.

На дневном реду су и приједлози одлука о измјенама и допунама Пословника Скупштине Црне Горе и о формирању одбора за свеобухватну изборну реформу.

Због закона Закон о слободи вјероисповијести у Црној Гори, који је усвојен крајем прошле године, одржаване су протестне шетње.

Сједница Законодавног одбора Скупштине Црне Горе заказана је за 14.00 часова.