У поводу Дана неовисности Босне и Херцеговине, предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара истакнуо је значај Референдума о неовисности БиХ на којем су народи и грађани БиХ исказали своје опредјељење за неовисну БиХ, државу равноправних народа и равноправних грађана, државу каквој и данас тежимо, извијестили су данас из Уреда предсједника ФБиХ.

”Прије двадесет и девет година, одржан је Референдум о неовисности Босне и Херцеговине на којем су се народи и грађани Босне и Херцеговине одговором на референдумско питање: ’Јесте ли за суверену и неовисну Босну и Херцеговину, државу равноправних грађана, народа БиХ – Муслимана, Срба, Хрвата и припадника других народа који у њој живе?’, одлучили да Босна и Херцеговина буде неовисна, слободна и међународно призната држава равноправних конститутивних народа и равноправних грађана који у њој живе. Референдумом о неовисности, Босна и Херцеговина је изашла из југословенске државне заједнице, те је пружена могућност свим народима и грађанима у БиХ да, на демократски начин, слободно изразе своју вољу о будућности БиХ”, подсјетио је Чавара.

По његовим ријечима, значај Референдума огледа се и у томе да су народи Босне и Херцеговине исказали своје опредјељење за неовисну Босну и Херцеговину, државу равноправних народа и равноправних грађана, државу каквој и данас тежимо.

”Нажалост, неопходно је још договора и компромиса да Босна и Херцеговина буде држава у којој ће сваки конститутивни народ и сваки грађанин моћ остваривати права која им припадају”, закључио је предсједник Федерације БиХ.