Творницу кекса и вафла “Ласта” Чапљина очекује нови почетак с новим власником. Подсјетимо, након бројних штрајкова протеклих година, затварања и стечаја, творницу је купила “Виолета”.

Намјерава поновно покренути производњу у потпуно модернизираним погонима “Ласте”. Вријеме пандемије их је, кажу, мало успорило, али радови су опет у пуном јеку.

Чапљинска “Ласта” обнавља се из темеља. У тијеку је реконструкција и потпуна обнова творнице. Нови власник, с тимом стручњака, убрзано ради како би се чим прије покренула производња. Кажу, све ће бити по еуропским стандардима.

МАРИЈА ТОЛИЋ, прехрамбени технолог у производњи

“Претходна производња Ласте заснивала се на плину, пропан бутан, али сад ће стројеви ићи на струју, а на кровове ће бити постављени соларни панели. У пројекту се водило рачуна, јер ће ово бити прехрамбена индустрија да се завршетком свих тих радова могу увести стандарди пожељни и потребни за прехрамбену индустрију”.

У Градској управи полажу велике наде у овај пројект јер је, кажу, ријеч о вишемилијунским домаћим улагањима и то у производњу. Ријеч је коначно о позитивној причи у мору пропалих приватизација у нашој земљи, коју поздавља и домицилно становништво.

СМИЉАН ВИДИЋ, градоначелник Чапљине

“Оно што нас највише весели су нова отворена радна мјеста, негдје око 40 мјеста бит ће у самом старту, а вјерујем да ће кроз идуће године тај број расти све више и више. Важно је напоменути дас у то производна радна мјеста.”

Нови власници задржали су име “Ласта” као препознатљив бренд, као и неке од досадашњих познатих ластиних производа.

МАРИЈА ТОЛИЋ, прехрамбени технолог у производњи

“Сви највише чекају кад ће почети штрудла смоква, она ће се дефинитивно радити,још је била карактеристична лиџа за нашу ласту, крем штапићи, чајни колутићи. и неки још други, а ту ће се додати још неких нових арткала који се никад нису производили чак ни у овом подручју, тако да ће се из еуропе и свијета покупити
мало памети и да се иде да се то ради”.

План је био да се с производњом крене концем текуће године, али вријеме пандемије је мало успорило радове, каже Толић, но очекивања су да ће већ почетком идуће године, у Чапљини, поновно замирисати кекси.