Словенски премијер Јанез Јанша у петак је отворено подржао америчког предсједника Доналда Трампа у његовој борби за нови предсједнички мандат, навевши да је он боље рјешење за свијет него његов демократски протукандидат Џо Бајден.

“Поштујемо тешке особне животне трагедије Џозефа Бајдена и нека његова стара политичка постигнућа, но ако би он сада био изабран, био би један од најслабијих америчких предсједника у повијести, у тренутку кад слободни свијет треба више него икад јаке Сједињене Државе”, написао је на свом Твитер профилу Јанша у објави на енглескоме, те додао: “Идемо Доналд Трамп, побиједи”.

Отворено подржавање конкретних особа или странака на предсједничким или парламентарним изборима у другим државама није у словенској политичкој традицији, а Јанша је и међу ријетким државницима у свијету који је то учинио уочи скорих предсједничких избора у САД-у.

Међу осталима су то, тијеком америчке изборне кампање, учинили мађарски премијер Виктор Орбан и бразилски предсједник Јаир Болсонаро.

Словенска лијева опорба често Јаншу критизира да “орбанизира” Словенију будући да је пријатељ с мађарским предсједником владе и да га с њим вежу много заједнички погледи на миграцијска питања и глобализам, те скептичност према “централизму” и бирократизацији у Бриселу.

Понекад га оптужују и да “имитира” садашњег америчког предсједника, међу осталим претјераном комуникацијом на друштвеним мрежама и оштрим виртуалним нападима на политичке конкуренте и ненаклоњене медије.