Предсједник Европског вијећа Шарл Мишел у уторак је позвао Турску да настави радити на рјешавању спорова с Грчком и Кипром око права на експлоатацију гаса у источном Медитерану током посјете Анкари како би расправљао о трговини и избјеглицама с предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Спор између Турске и чланица ЕУ Грчке и Кипра око јурисдикције над морским енергетским ресурсима затегнуо је односе двије стране, достижући врхунац прошлог љета када су турске и грчке морнаричке фрегате пратиле бродове који истражују енергетске ресурсе у спорним водама.

Европска унија подржава Атину, док Анкара оптужује блок за пристрасност и за неиспуњавање обећања у оквиру мигрантског споразума из 2016.

Посјета Мишела и предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лејен услиједила је након самита ЕУ у прошлом мјесецу на коме је блок саопћио да би могао радити на продубљивању веза и пружити више новца за избјеглице у Турској.

“У Анкари спремни смо (с Фон дер Лејен) да започнемо расправе (с Ердоганом) о будућим односима Турске и ЕУ. Одржива деескалација захтијева стварање конструктивније агенде”, пише Мишел на Твитеру.

ЕУ је прошлог мјесеца отворила врата за почетак разговора о царинској унији које је тражила Анкара. Унија би довела Турску за корак ближе унутрашњем тржишту највећег свјетског трговинског блока и омогућила би неометан прилив роба и услуга.

Ердоган је у посљедњим годинама умањивао значај чланства у ЕУ, и тек неколицина аналитичара сматра да је то (чланство) питање тренутка.

Очекивало се да челници ЕУ, који су посљедњи пут одржали разговоре лицем у лице с Ердоганом прије годину дана, представе Анкари три опције уколико се морска деескалација настави, међу којима су побољшање економских веза, формула за помоћ више од четири милиона избјеглица у Турској, и начини појачаних контаката.

“Више нисмо у ванредној ситуацији, тако да је сада ријеч о раду на дугорочној перспективи”, изјавио је званичник ЕУ.

На самиту у прошлом мјесецу, ЕУ је такођер упозорила Анкару на санкције уколико поново покрене експлоатацију енергената у спорним водама и изразила је забринутост турским стањем с људским правима.

Очекује се да Мишел и Фон дер Лејен у Анкари нагласе да ЕУ неће одобрити тјешње везе док Турска не испоштује темељна људска права.

И ЕУ и Сједињене Државе критиковале су, међутим, турски потез изненадног повлачења из конвенције која штити жене од насиља, као и њене правне потезе на ушуткавању треће по величини турске странке, прокурдске Народне демократске странке (ХДП), преноси Ројтерс.